Opazovanje rjavega medveda je vedno posebno, celostno doživetje narave. Da bi bilo tudi varno, prijetno in uspešno, povzemamo najpomembnejše informacije in priporočila.

Za programe opazovanja rjavega medveda, ki jih izvaja Turistično informacijski center Lož, so obvezne REZERVACIJE.

PLAČILO

Stroške ogleda poravnate v TIC Lož pred odhodom na opazovanje. Plačilo je možno zgolj v gotovini. Če pri prvem opazovanju medveda ne vidite, denarja ne vračamo. Nudimo pa 50 % popusta pri naslednjem opazovanju.

SKUPINE

V eno opazovalnico gre lahko skupina štirih odraslih oseb; na voljo je več opazovalnic. Vodnik je s skupino ves čas opazovanja.

OPREMA

Obutev in oblačila naj bodo primerna letnemu času in vremenu. Priporočamo lahko pohodno obutev ali športne copate v suhem vremenu. V gozdu na približno 800 m nadmorske višine je v večernih urah nekoliko hladneje kot v dolini, zato predvsem v pomladnem in jesenskem obdobju topla oblačila ne bodo odveč, poleti pa imejte s seboj vsaj en kos oblačila z dolgimi rokavi.

Oprema naj ne povzroča šumov in ropota.

Prepovedana je uporaba parfumiranih izdelkov ter sredstev proti insektom.

ZAHTEVNOST

Udeleženci opazovanj morajo biti sposobni 10-minutne hoje po gozdu, vzpenjanja po 3 metre visoki lestvi ter 2-urnega mirnega in tihega sedenja v opazovalnici.

Če imate kakršnekoli zdravstvene težave, ki bi lahko vplivale na potek in uspešnost opazovanja, obvestite organizatorja, da za vas najde pravo rešitev.

OBNAŠANJE V OPAZOVALNICI

Potrebna sta popoln mir in tišina.

Opazovalnice se tekom opazovanja ne zapušča. Če bi hoteli z opazovanjem zaključiti prej, kot je predvideno, svojo željo zaupajte vodniku. Prav tako vodnika takoj obvestite, če imate v opazovalnici kakršnekoli težave.

V opazovalnico ni dovoljeno prinašati hrane. Priporočamo, da imate s seboj manjšo stekleničko vode.

Mobilni telefoni naj bodo od prihoda v gozd pa do zaključka opazovanja izklopljeni.

FOTOGRAFIRANJE

Na začetku opazovanja fotografiranje ni dovoljeno. Vodnik vam bo nakazal, kdaj lahko začnete fotografirati. Fotografiranje z bliskavico ni dovoljeno.

Za fotografiranje so veliko primernejše posebej prilagojene foto-opazovalnice.

VERJETNOST, DA VIDITE MEDVEDA

Verjetnost, da boste videli rjavega medveda, je zelo visoka. Vseeno pa je to divja žival, katere gibanja ne moremo nikoli popolnoma predvideti, s tem pa tudi ne njegove prisotnosti ob opazovalnici.

OTROKOM, MLAJŠIM OD 10 LET, ODSVETUJEMO OPAZOVANJE

Že najmanjši šum v opazovalnici lahko odvrne medvede, da bi se ji približali. Po naših izkušnjah mlajši otroci niso zmožni 2-urnega mirnega sedenja v popolni tišini.

Priporočamo, da z otroki mlajšimi od 10 let habitat prostoživečih živali spoznavate na način, ki ustreza njihovim potrebam in zmožnostim. Še posebej priporočamo obisk naravoslovne učne poti Po sledeh živali ali vodene sprehode v naravi.

Če se starši vseeno odločite, da vzamete otroke mlajše od 10 let v opazovalnico, s tem prevzemate vso odgovornost za njihovo varnost. Če skupina z otrokom, mlajšim od 10 let, ne vidi medveda, nima pravice do naslednjega ogleda s 50 % popustom, kot to velja za ostale skupine.

ČAS in KRAJ OPAZOVANJA

Kraj srečanja:
Turistično informacijski center Lož

Cesta 19. oktobra 49
SI-1386 Stari trg pri Ložu

T: +386 (0)81 602 853
E: 

Začetek opazovanja rjavega medveda je odvisen od dolžine dneva, zato natančnejšo uro začetka programa vsakemu udeležencu sporočimo ob prijavi.

Če se vam tik pred ogledom pripetijo nevšečnosti, zaradi katerih ne morete priti (pravočasno) na opazovanje, OBVEZNO pokličite tel. št. TIC Lož +386(0)81 602 853.

Prevoz od zbirne točke do opazovalnice je zagotovljen. Opazovalnice so od TIC Lož oddaljene približno 15 minut vožnje. Nezahtevna hoja po gozdu do opazovalnice traja okrog 10 minut.

Ko stopamo v gozd, se moramo zavedati, da je to prvenstveno življenjski prostor številnih živalskih vrst. Obnašamo se tako, da jih ne motimo in ne vznemirjamo. 

ZLOŽENKA: Varno in odgovorno v naravi